Környezetvédelem

Melyik a környezetkímélőbb fogkefe a bambusz vagy a fa?

ecobamboo kefe

Marakodásnak semmiképp nem, de enyhén észrevehető versengés alakult ki a környezetet kímélő, környezetbarát fogkefék között.

Az egyik legismertebb termék a fafogkefe, amelynek a bükkfanyele fenntartható erdőgazdálkodásból származik, a sörtéje pedig a pedig hosszú szőrű disznók elhullatott és megtisztított szőre.

A fa fogkefék egyik legnagyobb hátránya, hogy nem gyors komposztálhatóak és a sertésszőr miatt kizárják a vegánok csoportját.

Némi ellentmondás persze található ebben a gondolatban, hisz ezek a sertésszőrszálak elhullatott szőrszálak vagyis nem az állatok legyilkolásával keletkezett hulladék, hanem a természetes úton feleslegessé váló szőrszálak újrahasznosítása.

Így figyelembe véve a fenntartható erdőgazdálkodást is, a környezetet kímélő előállítást és a lebomlást a fafogkefék környezetterhelése elenyésző mértékű.

fa fogkefe

A vegánok által kedvelt és elfogadott bambusz fogkefe környezetterhelési indexe sem egyenlő a nullával. Állítják ezt a fafogkefe rajongók, akik szerint, a bambusztermesztés ugyan, a növény igénytelensége és ellen állóképessége miatt nem igényel növényvédő szereket, műtrágyákat, a termesztők viszont a piacra való reagálás (kereslet) kapcsán, gyakorlatilag monokulturális térségeket hoznak létre. Ráadásul a bambuszfogkefék sörtéjét prémium műanyagból, pl. aktív szén bevonatú műanyagból állítják elő.

Így előnyösebbnek tartják, ha a felhasználó a környezetében található ökológiai gazdálkodásból származó fogkefét használ. Persze itt is felróható a szállítás költsége.

A tény az, hogy zero waste fogkefe egyelőre nincs. Sem a vegánok kedvenc bambusz fogkeféje nem az, sem a fafogkefe nem az.

Talán hamarosan meg lesz Zero waste fogkeféhez is a megoldás nyitja!

További cikkek