Egészség

Mikor ajánlható a fog implantáció?

fog implantátum

Fogaink elvesztése – amely bármilyen okból megtörténhet – komoly traumát okoz. Sokan kényelmetlennek, és esztétikailag sem megfelelőnek tartják a fogpótlás kijavítására szolgáló hidakat, vagy kivehető protéziseket. A fogimplantátum a fogpótlást segíti elő, valamint jóval nagyobb stabilitást, és jobb rágóképességet biztosít, így közkedveltebb módszer a fogpótlás során. A fog implantátum a betegek életminőségének javítását hozza létre.

A fogbeültetés pontos meghatározásaként a műgyökér-beültetés jelenti. Azonban a fogimplantátum behelyezéséhez elengedhetetlen a megfelelően ápolt szájhigiénia. A műtéti területnek ugyanis minden esetben gyulladás-mentesnek kell lennie, különben felvetődhetnek esetleges problémák. Amennyiben fennállnak a problémák, amilyen például a fogágybetegség, fogkő, szuvas fog, vagy fertőzés, haladéktalanul meg kell szüntetni.

fog implantátum

A fogászati implantátum lehet teljes, vagy részleges, minden esetben attól függ, hogy mennyi a beültetni kívánt foggyökerek száma, és elhelyezkedése, hogy hány fogról van szó. Amennyiben teljes fogsor elkészítése szükséges, felül 8-10, alul 6-8 műgyökér szükséges, amelyekre a műtétet követő 3 hónap után előre megtervezett fogazat kerül.

Mikor ajánlható a fog implantáció?

Abban az esetben ajánlható fel a fogimplantáció:

  • ha csak egy, vagy két fog hiányzik
  • teljes fogatlanság esetén
  • hátsó, rágó fogak hiányának fennállása esetén

Akár egyetlen fog, akár teljes fogsor hiánya áll fenn a betegnél, a fogimplantátum alkalmas a kifejlett fogak pótlására. Korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a titán fogászati implantátum jelentősen csökkenti a fogágy sorvadását, így célszerű a beavatkozást a fogak elvesztése után minél hamarabb elvégeztetni. A fogbeültetés alkalmas balesetben kitört, vagy elvesztett fogak pótlására is. A fogimplantáció a szervezet számára nem jelent nagyobb megterhelést, mint egy egyszerű foghúzás, valamint teljesen fájdalommentes, – amit helyi érzéstelenítésessel érnek el. A műtétet követően duzzanat, fájdalom jelentkezhet, de ennek kiküszöbölése gyógyszerekkel, és jeges borogatással történhet.

Kilökődhet a fogimplantátum?

A szájhigiéniás szabályok betartása nélkül a hosszú távú siker nem lehetséges! Ugyan a fogimplantátum sokkal erősebben kötődik a csonthoz, mint a valódi fog, azonban az ínnyel való kapcsolata kevésbé erős, emiatt a nem megfelelő száj,- és fogápolás romlást okozhatnak, így akár a kilökődéshez is vezethet. Az előírások megfelelő betartásával, akár életünk végéig is kitart a fogimplantátum.

További cikkek