Magazin

Valentin nap

Valentin-nap

Valentin-nap, február 14-e a szerelmesek napjaként ismert. Főként az angolszász országokban terjedt el a hagyománya, amely az angol nyelvű elnevezés, a Valentine’sDay elnevezés átvételével honosodott meg. Hazánkban 10-15 éve a hagyományos európai Bálint-napi hagyományok helyett egyre népszerűbb ünnepnapként élik meg, amelynek keretében a szerelmesek egymást virággal, édességgel, szívecskés tárgyakkal, csecsebecsékkel, köszöntik. Egyre divatosabb, hogy a szeretet kifejezése jegyében, a szerelmesek mellett barátokat, családtagokat is apró ajándékokkal lepjenek meg.

A Valentin-nap eredete

Hasonlóan a legtöbb keresztény ünnephez, Szent Bálint ünnepéhez is ókori római ünnep, többek között a pásztoristen napja, a kötődik, amelyet tisztítással és termékenység varázslással egybekötött  rituálékkal ünnepeltek meg.

Február 14. Szent Bálint napja, aki a vallási hagyományok szerint a szerelmesek mellett a lelki betegek és az epilepsziások védőszentjének tartják, főként az angolszász országokban tartják a napját. A Valentin- nap eredetéhez, és a naphoz fűződő babonákhoz több időpont és személy neve kapcsolódik.

Egyes legendák szerint a 3. században élt egy Bálint nevű püspök (Valentin, Valentinus), aki keresztény szokások szerint esketett meg fiatalokat, köztük olyanokat is, akiket az akkori császár parancsa miatt nem lett volna szabad. A püspök életét áldozta a fiatal szerelmesekért, és kivégzése előtt még börtönőre vak lányát is látóvá tette. A hagyományokhoz kapcsolódik az általa küldött búcsúüzenet, amelyet „A te Valentinod” aláírással zárt.

Valentin nap

A legenda Angliában, és Franciaországban maradt fenn évszázadokon keresztül, már 1446 óta vannak nyomai az angolok által tartott Bálint-napi ünnepnek, és az ajándék és virágküldési szokások is ettől az időszakból származnak.  A 19. századtól üdvözlő kártyákon is köszöntötték e jeles napon egymást. A kultusz később az egész világra átterjedt, és kezdeti keresztény egyházi hagyományok helyét egyre inkább kereskedelmi jellegű ünnep vette át.

A Bálint-nap a magyar néphagyományban

A Bálint napi ünnepségekhez hazánkban a termékenységgel, és párválasztással kapcsolatos hiedelmek kapcsolódnak. Az ünnep kultusza főként a németajkú lakosság körében volt elterjedt, a Kalotaszegről származó vetélő szerelmi ajándékként maradt fent, amelyet a bele vésett dátum igazol.

Valentin-nap a Magyarországon

Hazánkban a Valentin-nap ünneplése 1990-től számítható, és népszerűsítése Guba Ágnes virágkötő mester nevéhez fűződik. A virágkötőknek az volt a célja, hogy a tavasz várását a virágkultúra népszerűsítésével hozzák be a köztudatba.

Az első években nemcsak Valentin-napi bálokat és virágkiállításokat szerveztek, hanem ezen a napon primulát osztogattak a járókelők között.

A Valentin-nap meghonosodásában a virágkereskedők mellett az ajándék kereskedelemben érdekeltek is üzleti potenciált láttak meg, így a virágok mellett a szív alakú párnák, lufik, és plüssfigurák számtalan variációja lett elérhető a vásárlók részére.

Valentin-nap

Napjainkban Valentin-nap környékén a virágüzletek megtelnek, a vásárlók erre a napra virágcsokrokat, vagy egy szál virágot választanak. A legnépszerűbb a vörös rózsa, de margarétából, tulipánból és mimózák közül is előszeretettel vásárolnak, természetesen a piros és rózsaszínű színű virágok a legnépszerűbbek. Cserepes virágok közül ez idő tájt a ciklámen és az orchidea a legkeresettebb.

A virágok mellett sokan édességgel, csokoládékkal kedveskednek szeretteiknek.  Az édességek, és apró ajándékok mellett a parfümökre és ajándékutalványokra is egyre többen áldoznak.

A Valentin-napi bálok, és vacsorák, de a szállodák által szervezett romantikus Valentin-napi hétvégék nyújtotta romantikával fűszerezett wellness programok is egyre többeket vonzanak.

További cikkek

Address Harbour Point

Az Address Harbour Point egy kéttornyú szállodakomplexum, amely Dubaiban a Creek Harbourban található...

Diamond Resort Phuket

A Diamond Resort Phuket Thaiföldön Phuket város, Choeng Thale kerületében található. A társasház Phuket egyik leggyönyörűbb, és legnépszerűbb területén, a Bang Tao strand közelében fekszik...

Budapest hop-on hop-off városnéző busz

Budapest az elmúlt évek alatt egyre népszerűbb utazási célpontjává vált a külföldi turistáknak...

Cseh autópálya matrica

A különböző országok autópálya díj szabályzásában néha nem könnyű eligazodni, ezért nem árt indulás előtt tájékozódni...

Különleges romkocsmák, melyek a Budapestiek körében is kedveltek

A budapesti romkocsmák hangulata egyedi attrakciót jelent a kifejezetten ezért idelátogató turisták számára...

Olasz Adria: látnivalók, strandok

Adriai tengerpart olaszországi szakasza hosszú, lassan mélyülő, homokos, a turisták által igen kedvelt üdülőhelyeit foglalja magába, A pihenni vágyók számára kedvelt úti cél...

Google: a turizmussal kapcsolatos keresések felét mobilról indították tavaly az érdeklődők

A turizmussal kapcsolatos keresések felét mobiltelefonról indították a magyarok tavaly, idén ez az arány várhatóan tovább nő, így a mobilbarát weboldallal nem rendelkező cégek vendégeket veszíthetnek – összegezték a Google Magyarország ágazati szakértői sajtóbeszélgetésen szerdán Budapesten...

Mezcal, amit nem érdemes kihagyni a mexikói utazás alatt

Aki szereti a bitang erős lélekmelegítőt, annak ki kell próbálnia a latin-amerikaiak különleges italát, a mezcal-t...

Pattaya

Pattaya a fővárostól (Bangkok) körülbelül 150 km-re fekszik, ennek is köszönhetően Thaiföld egyik legdinamikusabban fejlődő nyaralóvárosa...

Spa, Wellness Egészség, Turizmus és Életmód kiállítás

A Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén sikeresen lezajlott a VIII. Spa&Wellness Egészség, Turizmus és Életmód kiállítás, valamint a Hó-show és Equifest kiállítás...