A kézműves hamburger fogalma nem csak egy egyszerű trendet takar hanem egy gasztronómiai forradalmat, ami az ételek minőségét és készítésének módját helyezi előtérbe.
Napjainkra akkora hívószóvá vált, hogy már szinte mindenre rámondják, hogy kézműves, ez pedig különösen igaz a hamburgerekre.
De honnan ered ez a különleges gasztronómiai irányzat és hogyan vált a mindennapjaink részévé? Ebben a cikkben nemcsak a kézműves hamburger történetének és jelentőségének megyünk utána, hanem annak is, hogy miért érdemes mindig a minőséget választani a tömeggyártott könnyű és gyors élvezetet jelentő tömeg termékekkel szemben.
A hamburger története egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor az első húspogácsát akkor még csak sima kenyérszeletek közé zárták valahol Amerikában.
A modern hamburgerek ma már elképzelhetetlenek zsemle nélkül. Az 1904-es St. Louis-i Világkiállításon Oscar Weber Bilby szolgált fel először hamburgert zsemlében, hogy a vendégek kényelmesebben fogyaszthassák el az ételt. Az ötlet azonnal óriási sikert aratott. Ez a hamburger még magán hordozta a kézművesség ma is jól ismert jegyeit.
Időközben azonban valami elveszett. Az iparosodás árnyékában kialakuló kapitalizmus rányomta a bélyegét erre a csodálatos ételre. A tömeggyártás vette át az uralmat és a gyorsaság a minőség rovására ment. Tulajdonképpen a kézműves hamburger ennek a szöges ellentéte, a tömeggyártási kultúra elleni egyfajta lázadás.
A nagy kézműves hamburger áttörés és a 2010-es évek
Az igazi áttörés a 2010-es években történt, amikor Magyarországon először a kézműves sörökkel indult el újabb, a tömeggyártással szembeni ellenforradalom. A helyi, kisüzemi sörfőzdék újra divatba hozták a minőséget és az egyediséget.
Nem sokkal később a gasztronómia másik nagyágyúja és slágerterméke, a hamburger is csatlakozott ehhez a mozgalomhoz. A kézműves hamburger budapest éttermei között hihetetlenül népszerűvé vált nagyon rövid idő alatt.
A Bamba Marha is elkezdte bontogatni a szárnyait, első hamburgerezőjükben pedig a „fast food” fogalma új értelmet nyert és fast casual lett! Lényegében ötvözték a kellően pörgős kiszolgálást a minőségre való odafigyeléssel. Az eredmény? A Bamba Marha ma Budapest legjobb hamburger bárjai közé tartozik és már 10 éttermük van a főváros különböző frekventált helyein.
Jó-jó, de mitől kézműves hamburger? És ez miért jó a Földnek is?
Sokan felteszik a kérdést, ezzel kapcsolatban is érdemes tiszta vizet önteni a pohárba. Egyrészt fontosak hozzá a minőségi, és friss, lehetőleg helyi alapanyagok. A legtöbb esetben a hamburger hús is egyedi, kézműves technikákkal készül.
Gyakran kerülnek még bele házi készítésű szószok vagy más különlegesség ami aztán igazán egyedivé varázsolja a hamburgert.
Egy átlagos kézműves hamburger 12-15 vagy még több alapanyagból készül, így nem csoda, hogy egy egészen gazdag ízvilágot tudnak nyújtani, szemben a tömeggyártott hamburgerekkel.
Fontosnak tartod a környezet védelmét? Még egy piros – vagyis zöld – pont a kézműves hamburgernek. Ezek a hamburgerek ugyanis általában helyi vállalkozások kezei közül kerülnek ki, nem egy nagy multicég ipari termelésre „programozott” gépezetéből, több esetben sok száz kilométerről érkező gyorsfagyasztott alapanyagokból.
A Bamba Marha burgerek, nemcsak az ízeket, hanem az élményt is közvetítik. Aki ellátogat valamelyik hamburgerezőjükbe, az nem csak egyszerűen egy nagyon jót eszik, hanem kiáll a környezetvédelem és az ökológiai lábnyom csökkentése mellett.
Gordon Ramsay egyszer azt mondta, hogy igazán minőségi étel csak minőségi alapanyagokból készülhet és ez teljes mértékben igaz az összes Bamba Marha hamburgerre.
A kézműves hamburger világán túl: a Bamba Marha életérzés
Magyarországon az elmúlt 10 évben több mint 300 kézműves hamburgerező nyílt (és zárt be), ebből 10 a Bamba Marháé.
A Bamba Marha a klasszikus kézműves gondolatot szigorúan egyfajta hitvallásának tartja. A zsömlék nem csak zsömlék. Magyar pékek sütik őket, helyi pékségekben, így garantáltan friss és puha minden hamburger. A zsömlék belsejét mindig megpirítják, ettől lesz olyan ellenállhatatlan, sokkal gazdagabb az ízvilága a Maillard-reakciónak köszönhetően.
A hús a hamburger lelke, ezért erre különösen odafigyelnek: 100% magyar marhahússal dolgoznak, ami szintén frissen, naponta érkezik. A Bamba Marhásoknak annyira fontos a farmtól házig koncepció, hogy a spéci hamburgerekhez a Prémium Angus húst a Hortobágy Angus szállítja le nekik egyenesen az Alföldről. A húspogácsákat csak sóval és borssal ízesítik, csakis közvetlenül sütés előtt, hogy a marhahús természetes és különleges ízvilága domináljon.
Mindemellett magyar zöldség- és gyümölcsbeszállítók gondoskodnak róla, hogy mindig a legjobb minőségű alapanyagokat használhassák burgereikbe. A szószok házi receptek alapján készülnek és különleges módon egészítik ki az ízélményt.
Az összes hamburger frissen, azon melegében készül el, ahogy a vendégek leadják a rendelést.
Ráadásul kapható náluk a klasszikus hamburgereik mellett Smashed burger is, ami megint csak különbözik más hasonló burgerektől éppen a fentiek miatt, ugyanis más helyeken általában nagyipari ketchuppal és majonézzel ízesítik, valamint sima, védőgázas csomagolásban tartott zsemlékkel dolgoznak.
A kézműves hamburger új generációját képviselik, ezt pedig hamburgereik egyre növekvő rajongóbázisa erősíti.
Ha te is kipróbálnád, milyen egy olyan hamburgerbe beleharapni, amihez minden alapanyagot frissen szereznek be és gondosan, közvetlenül a rendelés előtt állítják össze, akkor érdemes ellátogatni valamelyik Bamba Marha hamburger bárba Budapest különböző helyszínein, mint például az Oktogon, a Corvin sétány, a Moszkva tér, vagy a Bazilika környéke.