A gyümölcsök frissítő, méregtelenítő és tisztító hatását semmi sem tudja felülmúlni. Ennek ellenére a frissen facsart gyümölcslé csak egy részét képezi az egészséges étrendnek, a legjobb hatást akkor érhetjük el, ha kombináljuk őket kiegyensúlyozott diétával és rendszeres mozgással.
Miért fogyasszuk őket?
A friss gyümölcsök és zöldségek gazdag vitamin-, enzim- és ásványi anyagforrások. Mivel az italok könnyen emészthetőek, a bennük rejlő tápanyagok erősítik a testet, kevés energiát fogyasztva. Ez lényegében azt jelenti, hogy akkor is fogyaszthatsz gyümölcs- és zöldségleveket, ha egészségi állapotod és energiád éppen padlón van, vagy ha még soha nem érezted magad ennél erőteljesebbnek.
Az egészséges élet titka a változatosság. Testünknek sokféle tápanyagra van szüksége a betegségek legyőzéséhez és az egészség megőrzéséhez, következésképpen sokféle gyümölcsöt érdemes fogyasztanunk!
A gyümölcslevek életünk részévé váltak, hiszen sokan ezzel kezdik a napjukat, az üzletek polcai pedig roskadoznak a 100%-os gyümölcslevek alatt. A friss gyümölcslé nagyszerű vitamin-, ásványi anyag-, enzim-, fehérje és szénhidrátforrás. Mivel lé formában kerül a szervezetbe, a belőle származó energia nem az emésztésre pazarolódik, mint az egész gyümölcsök és zöldségek esetében. Így a test gyorsan és könnyedén maximálisan hasznosítja a friss gyümölcsléből származó tápanyagokat.
Amit a gyümölcslevekről nem tudsz…
Azt szinte mindenki tudja, hogy a gyümölcslevek egészségesebbek a kávénál, teánál és az alkoholos italoknál. De csak kevesen tudják, hogy sok csomagolt gyümölcslé nem az, aminek látszik.
Tudtad például, hogy sok gyümölcslé gyümölcskoncentrátumból van és nem egész gyümölcsből?
A gyártók mesterséges színezéket és ízt, cukrot, kukorica szirupot, sót és kémiai tartósítószereket adnak a termékeikhez – ez alól természetesen a gyümölcslevek sem kivételek. De vajon a dobozos gyümölcslevek tényleg annyira szegények tápanyagban? Az biztos, hogy az még nem halálos, ha nem friss gyümölcsből készített üdítőitalt iszunk. De a címkén feltüntetett „természetes” felirattal a gyártó félrevezeti azokat a fogyasztókat, akik számára fontos, hogy a kémiai anyagokkal illetve széndioxiddal dúsított üdítők helyett egészségesebb folyadékot fogyasszanak.
A legtöbb fogyasztó így nem tudja, hogy a megvásárolt, csomagolt gyümölcslé éppolyan szegény tápanyagokban, mint az üdítő italok.
Egy fél liter sárgarépalében 20.000 NE (nemzetközi egység) természetes A provitamin van, vagyis a napi ajánlott mennyiségnek a négyszerese.
Magas tápértéktartalmuknak köszönhetően a zöldség- és gyümölcslevek megelőzhetnek egyes betegségeket. A káposztalé például U vitamint tartalmaz, ami bizonyítottan gyógyítja a gyomorfekélyt, míg a friss alma- és szilvalé nagyszerű hashajtó. A görögdinnye- és uborkalé biztonságos és természetes vízhajtóként hat.
Jóllehet, a friss gyümölcsök nagyszerű tápanyagforrások, nem csodaszerek, ezért egészséges és tápláló étrendbe kell illesztenünk őket, hogy kifejthessék jótékony hatásukat.
Gyümölcslevek az egészségesebb életért
Sajnos a diétáink néha szabotálják az egészségért tett erőfeszítéseinket. Sokan túl kevés gyümölcsöt és zöldséget esznek, ellenben túl sok sült és előre elkészített ételt, ami nagy mennyiségű zsírt és fehérjét tartalmaz. Ahhoz, hogy tényleg egészségesek legyünk ebben a gyors ételekkel és szennyezéssel teli világban, a táplálékszakértők azt ajánlják, hogy több vitamint és ásványi anyagot fogyasszunk. Sajnos sokan a high-tech megoldást választják, és szintetikus alapanyagú multivitamin tablettákat szednek.
Miért rossz ez a megközelítés?
A legtöbb vitamint és ásványianyag-tablettát szintetikus úton, kátránytermékek és kőolajszármazékok felhasználásával állítják elő. A szintetikus úton előállított vitaminok nem szívódnak fel olyan könnyen, mint a természetes ételekben található tápanyagok, így jótékony hatásuk is sokkal alacsonyabb. Jóllehet, a szintetikus táplálék-kiegészítők használata jó megoldásnak tűnik, a valóságban hosszú távon nem hatásos, hiszen a test nem tudja teljes mértékben felhasználni a benne található hatóanyagokat.