Skip to content
Akciós Vásárlás
  • Medencefedések: melyik típust érdemes választanom
  • Penny akciós újság
  • Melyik a környezetkímélőbb fogkefe a bambusz vagy a fa?
  • Íme a 2022-es esztendő ékszertrendje!
  • Ezért nem szabad alábecsülni a kenőanyag gyártás fontosságát
Hotspotter
  • Szabadidő
  • Egészség
  • Utazás
  • Vásárlás
  • Állat
  • Diéta – Fitnesz
  • Étel – Ital
  • Ingatlan
  • Szépség
Hotspotter
  • Szabadidő
  • Egészség
  • Utazás
  • Vásárlás
  • Állat
  • Diéta – Fitnesz
  • Étel – Ital
  • Ingatlan
  • Szépség
Hotspotter
padlizsánkrém

A padlizsánkrém nemcsak egészséges, de nagyon finom!

  • hotspotter.hu

A padlizsán egyre népszerűbb zöldség a magyar háziasszonyok körében, a törökparadicsomként, vagy kékparadicsomként nevezett zöldséget sokan kedvelik. Tele van vitaminnal, és a belőle készített padlizsánkrémmel változatosabbá tehetjük a vacsora vagy reggeli étkezéseket, ráadásul a hűtőben sokáig eláll.

A zöldséges ételek napjainkban reneszánszukat élik, sokan kedvelik a modern reform főzelékeket, a zöldséges rakottas ételeket, de a krémes mártogatósok is egyre több asztalnál kerülnek terítékre. A padlizsán igen gazdag tápanyagokban, elsőrangú vitamin és ásványi anyag forrás. A keleti, a közel-keleti , és a balkán konyhák fontos alapanyaga. Itthon azonban csak a 1980-as évektől vált ismertté. Érdekesség, hogy Bozsik Valéria 1981-ben kiadott Különleges zöldségételek című könyvében már ekkor felhívta a figyelmet a változatosságra, és több mint 20, hazánkban alig ismert zöldégfélét ismertetetett, többek között az azóta igen népszerű padlizsán receptjeit.

A padlizsán Kelet-Indiából származik, nagy mennyiségben a meleg éghajlatú országokban termesztik. Mivel kalória értéke alacsony, zsiradék mentesen jól beilleszthető a diétába is. Viszont az íze remekül harmonizál a húsokkal, és laktató ételek egyaránt készíthetők belőle. Legnépszerűbb a krémes változata, amely otthon is egyszerűen elkészíthető. Erdélyben különösen kedvelt étel, konyhánként változó, gyakran majonézzel egészítik ki, de ismert a paradicsommal és paprikával készült változata is. Erdélyben a szezon idején nagyobb mennyiséget készítenek, és faszén parázson sütik meg, amelytől a jellegzetes füstős ízét kapja. Majd az így előkészített padlizsán szeleteket kisebb adagokban lefagyasztják, és későbbiekben a felengedés után a megszokott módon dolgozzák fel.

padlizsánkrém recept

Tippek a padlizsánkrém elkészítéséhez

Hibátlan, fényes héjú padlizsánt válasszunk, és ne túl nagy példányokat, mivel azok egyrészt üregesek lehetnek, másrészt több lehet benne a mag, amely kesernyéssé teheti. A kocsányos szárát sütés előtt vágjuk le, mivel ez nemcsak mérgező, de keserűvé is teszi. Süthető egészben grillen és sütőben is – előtte pár helyen szurkáljuk meg, ezzel megakadályozható, hogy szétrepedezzen, vagy a sütőben szétrobbanjon a benne képződött forró levegőtől -. Mivel a padlizsánt a fém eszközök elszínezhetik favillával, faszurkálóval, vagy kerámia bevonatú késsel dolgozzunk. A padlizsán akkor kész, ha a héja már ráncos és feketés árnyalatú is kissé roggyant állagot ért el.

A padlizsánkrém alaprecept

Hozzávalók:

1 kg padlizsán

1 dl olaj (extra szűz olíva olaj)

1 közepes fej vöröshagyma

kevés majonéz (el is hagyható)

só, őrölt bors

kevés citromlé, vagy mustár

padlizsánkrém elkészítése

Előkészítése és sütése

A megmosott és megszurkált padlizsánokat alufóliával betekert sütőrácsra helyezzük, de célszerű egy tepsit is alá behelyezni, mivel sütés közben levet ereszt. Sütőpapírral bélelt tepsiben is készíthető.

Előmelegített 200 fokos sütőbe rakjuk (légkeveréses sütőben 180 fok), és 25 percig süssük az egyik oldalát, majd a másik oldalát is nagyjából ennyi ideig süssük. A padlizsánokat vágjuk ketté, a húsáról óvatosan két villa segítségével húzzuk le a héját, majd tegyük félre kihűlni. Ezalatt előkészíthetjük a hozzávalókat: az apróra vágott vöröshagymát sózzuk meg és 1-2 percig hagyjuk állni. A padlizsánkrém készíthető turmixgépben, de botmixer segítségével is pépessé keverhető. A kihűlt padlizsánhoz először lassan öntsük az olajat, keverjük el, majd adjuk hozzá a vöröshagymát (vannak, akik zúzott fokhagymát is tesznek bele), borsozzuk. Ízlés szerint kevés majonézzel, mustárral, vagy citromlével is ízesíthető. Az elkészült krémet zárjuk üvegbe, majd hűtőben tároljuk.

Hasznos lehet

padlizsánkrém erdélyi változat

Házi bodzaszirup
A késsel tudni kell bánni – alapvető késkészségek
Muffin krém, ahogy a profik készítik
Csipkebogyó gyűjtése
Koriander: Seherezádé szerelemnövénye
Magyaros krumplileves
Az ízletes koffeinmentes kávé titka
Baklava és csokis baklava recept
Méhpempő jótékony hatásai
A gyümölcslevek sem gyümölcsből készülnek?
Ételek, amik meghosszabbítják az életedet
Ecet: az egyik leghatásosabb zsírégető

További cikkek

Bejegyzés navigáció

Previous Article
Next Article

Keresés

Friss

  • Útmutató a zsíros arcbőr ápolásához
  • Asztma: okai, tünetei, kezelése
  • Olaszország legszebb strandjai
  • Gyompálma gondozása
  • Magyaros krumplileves

Rovatok

  • Állat
  • Autó – motor
  • Cégvilág
  • Diéta – Fitnesz
  • Divat
  • Egészség
  • Életmód
  • Étel – Ital
  • Ingatlan
  • Kert
  • Kultúra
  • Magazin
  • Munka
  • Otthon
  • Sport
  • Szabadidő
  • Szépség
  • Utazás
  • Vásárlás

Utazás

  • Olaszország legszebb strandjai
  • Koppenhága látnivalók
  • Kréta látnivalók: Agios Nikolaos
  • Utazási betegségek – Megelőzés, felkészülés és tippek
  • Szuper nyaralás a Balaton partján

Ajánlatok

  • Kirándulás Tippek
  • Pályázatok
  • Foci Tippek

Tag

Abu-Dzabi adótanácsadás adózás akciók akciós újságok albérlet albérleti piac Budapest Bálint-nap Corona medencefedés Dubaj Egyesült Arab Emírségek FleetCor fogorvos fogászat gyógyfürdők Görögország Jebel Jais Flight könyvelés könyvelőiroda LaLiga Luxemburg Netrisk.hu Olaszország legszebb tengerpartjai olasz tengerpart OMVK Országos Foglalkoztatási Közhasznú NKft Országos Magyar Vadászkamara Otthon melege PENNY market programok Ravenna medencefedés roamingdíjak Rász el-Haima Shell Shell kártya startup cégek termálfürdők Tunézia utasbiztosítás Zalaegerszeg Zalaerdő Zrt zipline éttermek Budapesten üzemanyagkártya

Menü

  • Kezdőlap
  • Kapcsolat
  • Adatvédelmi Nyilatkozat
Powered by WordPress.