A baklava egy kiadós és mézes-édes sütemény, mely számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható. A ma ismert baklava fajtáit a Topkapi Palota birodalmi konyháiban sütötték ki, ezért is tartjuk török finomságnak. A szultán állítólag a ramadán 15 napján tálcányi baklavát kínált a janicsároknak, s ezt az ünnepi felvonulást Baklava Alayi-nak nevezték.
Eredeti baklava recept
Hozzávalók
15 dkg enyhén sós vaj és 2 csomag réteslap
A töltelékhez: 25 dkg mandula és ugyanennyi dió, 5 dkg cukor, 1 mk őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg. A sziruphoz: 25 dkg cukor, 2,5 dl víz, 3 szegfűszeg, 1 kis darab fahéj, 2,5 dl citromlé, 25 dkg méz
Elkészítés
A vajat 1-2 percig melegítjük, majd átöntjük egy másik edénybe, így a zavaros része nem kerül az édességbe. 4 réteslapot egy kivajazott tűzálló tálban egymásra fektetünk úgy, hogy rétegenként egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk. A töltelékhez való diót és mandulát durvára aprítjuk, majd hozzákeverjük a cukrot. A felét a tésztára szórjuk, 4 réteslappal befedjük ugyanúgy, vajjal locsolgatva. A többi diós-mandulás keveréket rászórjuk, a maradék tésztalapokkal – azokat szintén vajazva – befedjük. Félbevágjuk, majd 6 négyzetre osztjuk, s végül a négyzeteket átlósan elfelezzük, így háromszögeket kapunk. Elkészítjük a szirupot a hozzávalók összefőzésével, majd a felét a süteményre öntjük. 175 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, a sziruppal folyamatosan locsolgatva.
A végén tehetünk a tetejére diót vagy kókuszreszeléket.
Csokis baklava recept
Hozzávalók
50 dkg vékony rétestészta lap, 30 dkg darált dió, 10-15 dkg durvára reszelt csokoládé, 1,5 csomag margarin, 1,5 dl tej, 3 csomag vaníliás cukor, 2 db citrom, 70 dkg cukor
Elkészítés
A rétestészta lapokat egyesével rakjuk a tepsibe (csak a kezdőlap kettő). Minden lapot meglocsolunk margarinnal, amit a tejben, vaníliás cukorral felolvasztottunk, s mindegyik lapra szórunk a darált dióból és a reszelt csokiból. Addig rakjuk, míg el nem fogy a hozzávaló anyag, majd kidaraboljuk kb. 7*7 cm kockákra és utána még átlósan is elvágjuk, hogy háromszögeket kapjunk. Betesszük sülni 180 fokon. Ez idő alatt megfőzzük a szirupot a cukorból, citromból (amit vékony karikákra szelünk fel). A cukorra vizet öntünk, hogy kétujjnyira legyen a víz a cukor felett. A citromot ne főzzük szét, előbb ki kell szedni, félre rakni (ez idő alatt már eléggé megízesítette a szirupot). Amikor kisült a baklava ráöntjük a szirupot, rárendezzük a citromkarikákat, és félre tesszük, hogy bele is szívódjon a szirup. Másnap jó tálalni!