>Nem csak az a fontos, hogy az étel, amelyet elfogyasztunk, egészséges legyen, hanem a dekoratív küllem is nagyon étvágygerjesztő hatással van ránk, emberekre. Ezért is nem mindegy, hogy mikor és milyen kést használunk az ételek előkészítése során és azok a kések mennyire élesek. Aki kicsit is ért a kulináris művészethez, nagyon jól tudja, hogy amikor meg tanulunk főzni, az első lépés minden esetben az, hogy meg tanuljunk bánni a késsel, és az ezzel kapcsolatos készségeket alaposan megtanuljuk. Mutatjuk, hogyan is sajátíthatjuk el a konyhában szükséges alapvető készségeket!
A kések beszerzése és az alapvető ismeret
A minőségi konyhai kések alapvető ismerete elengedhetetlen, amikor a konyhában tevékenykedünk. Hiszen a szakács alapvető eszközéről van szó, így nem árt kicsit közelebbi kapcsolatba kerülni vele. Ha megtanuljuk az alapvető, késsel kapcsolatos készségeseket, akkor nem csak jobb szakácsok lehetünk, de sokkal biztonságosabban is mozoghatunk a konyhában. A megfelelő késsel kapcsolatos technikák elsajátítása még az egyszerűbb receptek elkészítésének folyamatát is sokkal élvezetesebbé tudják varázsolni.
Egy szakács sokféle konyhai műveletet végez: halat filéz, zöldségeket hámoz és darabol, húst szeletel. Ehhez azonban tudni kell, hogy mikor, melyik késsel a leghatékonyabb a munkavégzés, és melyik a legalkalmasabb az adott munka elvégzésére. Ezeknek az ismerete nem csak abban segít, hogy energiát és időt takarít meg a konyhában, hanem ezzel az alapvető tudással nagyobb biztonságot és kényelmet teremthet a konyhában. Sokféle késtípus létezik és jó, ha ezekből van egy-egy a szakács konyhájában: szakácskés, hentes kés, filéző kés, gyümölcs – és zöldségkés, kenyérvágó kés.
Nem elég csak arra ügyelni, hogy minden alapvető késnek a birtokában legyél, az is nagyon lényeges, hogy a késeid mindig élesek legyenek, mert egy éles kés még mindig sokkal biztonságosabb, mintha egy életlen késsel esnél neki a húsnak, vagy a zöldségeknek.
A kések biztonságos használata
Az éles kés tehát nélkülözhetetlen a konyhában. Ugyanilyen lényeges, hogy megfelelő fogást találjunk a késen, azaz jól kézre álljon. A kés nyelét stabilan kell tartani, nem elég csak a végét megérinteni és fogni. A legelőnyösebb, ha határozottan bánunk a késsel, mert csak ily módon szolgál bennünket a legjobban a konyhakésünk.
Az ételek előkészítése
Ha tudjuk, hogy melyik étel, milyen előkészületet igényel és ehhez milyen kés dukál, akkor nem fogunk csalódni a késeinkben. Az alapvető aprítási és szeletelési ismeretek egy olyan ismeretanyag birtokába juttatnak bennünket, amelyekkel valóban élvezetes lesz minden egyes konyhai művelet elvégzése.
Karbantartás, hosszabb élet
Ha mi magunk odafigyelünk az egészségünkre, talán hosszabb ideig élhetünk. Ugyanez érvényes a késekre is. Ha megfelelően gondozzuk a késeinket, akkor hosszú- hosszú évekig számíthatunk azokra. Ha elhanyagoljuk a késeinket, akkor ne csodálkozzunk, hogy mindig újabb és újabb készleteket kell vásárolnunk. Késvásárlásnál mindenképpen tartsuk szem előtt a minőséget.
Ha valamilyen más késre vágyunk
Ha szeretjük a késeket és nem csak a konyhában szeretnénk a késkészletünket felújítani, hanem magunknak is vásárolnánk egy vadászkést, dobókést vagy taktikai kést, akkor a Kizlyar Supreme késekben nem kell csalódnunk, mivel kiváló minőségű alapanyagokból készültek, a legújabb technológiákkal ötvözve. A Kizlyar Supreme, vezető késgyártó Oroszországban bizonyított minőséggel és megbízhatósággal.
A fotó forrása:
YanLev / Shutterstock.com