Húsvét közeledtével sokan készülnek finomabbnál finomabb fogásokkal az ünnepre. A húsvét alkalmával természetesen a jó ételek és italok elfogyasztása során sem szabad megfeledkezni szájunk és fogaink egészségéről. Íme néhány jó tipp a fogorvostól, hogy ne rontsuk el az ünnepet semmilyen fogászati problémával.
Alkohol
A fogászati baleseteket talán minden ünnepen vagy hétvégén a túl sok alkoholfogyasztás okozza. Mindenképpen élvezz ki egy-két pohár bort vagy alkoholos italt, de próbáld meg mérsékelten tartani annak fogyasztását. Ha túl sok alkohol hatása alatt állsz, fogaidban is kárt tehetsz. Ne feledd, hogy a fogorvosi rendelők is bezárnak a hosszú hétvégére, így nem valószínű, hogy meglátogathatod fogorvosod, és segíthet a sürgős fogászati kezelésben.
Amennyiben szeretnél előre felkészülni az ünnepekre és elkerülnéd a fogászati problémákat, érdemes egy fogászati szűrésen részt venned. Ebben segítenek a Rosental Fogászatán, ahol professzionális fogászati kezelésekkel várnak, legyen bármilyen fogászati problémád. Kérj időpontot rendelőjükbe az alábbi linken: fogászat Budapest!
Az alkohol szárazabb szájhoz is vezet, ami viszont elősegíti a baktériumok szaporodását a száraz környezetben. Ha ez megtörténik, nagyobb az ínybetegség kockázata is. Azt tanácsoljuk, hogy mérsékeld az alkohol fogyasztását, és igyál sok vizet, – lehetőleg minden pohár alkohol után – hogy hidratált maradj, és fogzománcodnak se árts a savas italok miatt.
Húsvéti tojások
Ez nagyrészt a gyerekeknek szól, de rengeteg felnőtt is előszeretettel nassol a húsvéti csokoládékból, így az alábbiakban neked is érdemes odafigyelned. A fő probléma természetesen a cukor. A húsvéti csokitojásokból is próbálj meg ésszerű mennyiséget elfogyasztani és figyelj oda, hogy inkább a főétkezések után közvetlenül tedd ezt. Emellett az étkezések utáni fogmosás is sokat segíthet fogaid egészségének fenntartásában.
Grillezés
Míg sokan elismerik, hogy a túl sok csokoládé elfogyasztása milyen káros hatással lehet fogaira, kevesebben ismerik fel a grillezett ételekből eredő kockázatokat. Nem a főzés módja a probléma (bár az alulfőzött ételek biztosan lehetnek), hanem az erre a célra használt marinádok. A legtöbb népszerű, mint például a barbeque pác és az édes chili szósz nemcsak magas cukortartalmú, hanem főzés után rendkívül ragadóssá is válnak. Ez nemcsak ragacsos ujjakat okoz, hanem azt is jelenti, hogy ennek nagy része a fogaidon maradhat.
Vannak kevésbé ragadós pácok, amelyek megtalálhatók az interneten, de a legfontosabb dolog az, hogy felismerjük a problémát, és ügyeljünk arra, hogy különös figyelmet fordítsunk eltávolításukra. Javasoljuk, hogy használj fogselymet és moss fogat, mivel a ragacsos pác nagy része valószínűleg ott ragad. Az ivóvíz, miközben eszik, szintén segít eltávolítani ennek egy részét, de nem helyettesítheti a megfelelő tisztítást.
Tartsd meg rutinod
Mint minden ünnepi alkalomnál, itt is könnyű elcsúszni a szokásos rutinnal. Ez magába foglalhatja a szájápolási szokásainkat is. Akár a fáradtságtól, vagy a túl sok alkoholtól, könnyű lehet lefeküdni anélkül, hogy megtisztítanád a fogaid. Bármennyire is nincs kedved hozzá, ügyelj arra, hogy nagyon jól mosd meg fogaidat, és fogselymet is használj a nap végén.